kijk mij nou, Theolieke Smit

(Fleur: 28 juni 2019) Theolieke Smit kwam jaren geleden mijn atelier binnen met de kunstroute. Ze werd cursist glas en vervolgens inspireerde ze me tot het starten van de cursus beeldend. Nu heeft ze een overzichtstentoonstelling van haar werk in ‘old school Leiden’. Ik had veel zin om te gaan kijken. Ze had me verteld dat ze een heel bijzonder nieuw werk had gemaakt. Een rozenkrans van zachte kralen van lichtblauwe dekens met daartussen een aantal pistolen van zwarte pluizige stof. In de plaats van het kruis prijkt er een zwarte stoffen handgranaat. Ik vind het prachtig! Religie, geloof, geweld, wapens en zachtheid met elkaar vermengd.

Een van de eerste werken die ik van Theolieke zag was een videowerk dat mij diep raakte. Ze breide voor zichzelf een huidpak. Het huidpak zelf is gepresenteerd als een krachtige autonome sculptuur. In de video is zij volledig bedekt met dit pak, ook haar hoofd. Langzaam pelt ze het af en komt ze tevoorschijn. Ik kan je aanraden dit werk, liefst in je eentje in de minibioscoop van ‘old school’ te gaan bekijken!

In de bovenruimte van old school zijn meer werken te zien zien die gaan over zelfbeeld. Er is ook een mooie serie foto’s waarin zij omwikkeld is met stroken stof. Op de Begane grond, waar je de rozenkrans kunt zien is meer ge├źngageerde kunst te zien. Er hangt een pistool van roze dekenstof en in een kanten tent liggen stoffen pistolen. Foto’s die zij in het Leids Dagblad tegenkwam van anonieme vrouwen op de vlucht, in oorlog, in nood inspireerden haar tot het maken van een eerbetoon. Theolieke geeft deze vrouwen ieder een grote keramische medaille met daarop hun portret. Het keramiek hangt aan prachtige textiele banden. Onderdeel van het eerbetoon is het gedicht: onbekende heldinnen. Zij vroeg vrouwen van verschillende culturen de tekst te vertalen naar hun moedertaal en deze in te spreken. Via een headset kun je ernaar luisteren. Deze werken zijn het is het soort kunst dat je op de Documenta zou kunnen tegenkomen. Ga dat zien!

Kijk mij nou! | Old School, Pieterskerkhof 4-A, Leiden | 21 juni tot 14 juli | vr-za-zo van 11-18 uur