#detoonladder #leefgemeenschapvanouderen #Almere #verbinding #brons #keramiek #feestelijk
#thuis

In opdracht van: De Alliantie Flevoland
Materiaal: brons en keramiek
Locatie: Leefgemeenschap van ouderen, “De Toonladder”, Almere
Uitvoering: Struktuur 68, Bronsgieterij Steillaart, Zuliani Kunst en Terazzo, Fleur van den Berg
Fotografie: Alle foto’s bij de Toonladder zijn gemaakt door Marco Overeem

Na een atelierbezoek en een gesprek kreeg ik de opdracht beelden te ontwerpen voor leefgemeenschap van ouderen, “De Toonladder”. Na een rondleiding was ik blij en geïnspireerd om aan het ontwerpen te gaan. De warme ontvangst en het enthousiasme hadden me geraakt. Ik vond het bijzonder dat de mensen hun eigen woning hadden met hun voordeur aan een prachtige binnentuin. Zelfstandigheid en individualiteit staan er hoog in het vaandel. Ook de kleinschalige opvang voor de gedementeerden kwam warm en huiselijk op mij over.

Voor een centrale plek in de binnentuin heb ik ‘De wortelaars’ ontworpen. Zij symboliseren het zoeken naar een nieuw evenwicht, het wortel schieten op een nieuwe, vaak laatste stek. De ene wortelaar vliegt nog door het leven, de andere worstelt, en weer een ander is de weg een beetje kwijt. Hij was gekapt bij zijn voeten en omgekeerd geplant. Deze wortelaar symboliseert onder andere het dementeren. Hij lijkt overigens wel wortel te hebben geschoten want er groeit een nieuw lootje.
‘De wortelaars’ zijn onderdeel van de cyclus van het leven. Een cylus van: ‘ontkiemen, groeien, bloeien, vruchten dragen, afwerpen, gesnoeid worden, uitlopen, herplant worden, opnieuw wortel schieten, ontspruiten, afsterven, omvallen of gekapt worden, verbranden of rotten, verworden tot voedsel / bouwmateriaal.’
De vier elementen, aarde, water, lucht en vuur, hebben mij geïnspireerd voor de kleuren en invulling van de wortelaars. ‘De vlieger’ heeft een bewolkt luchtlijf en zonnehoofd. ‘De worstelaar’ heeft een aardbolkop, waterlijf, landbeen en ijsvoetje. En ‘kop in het zand’ heeft vuurbenen met jaarringen op de voetzolen als van een afgezaagde boomstronk.

FOTO’S PROCES EN FEESTEN