eerste stappen in glas

(Fleur, 22 januari 2019)(Foto: Martine Knoppert) Zo’n 25 jaar geleden ontdekte ik de magie van glas. Tijdens mijn opleiding Textiel Monumentaal aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag deden we materiaal onderzoek. Ik ging met glas aan de slag. Bij de Beeldhouwafdeling hadden ze een keramiekoven waar ik een en ander in mocht uitproberen. Iedere keer als er iets uit de oven kwam, voelde het alsof ik een berg cadeautjes kreeg. Al gauw kreeg ik de tip om eens contact op te nemen met Martine Knoppert. Zij was al afgestudeerd en werkte met vlakglas. Martine was ontzettend aardig, nam de tijd en gaf me veel nuttige informatie over stookcurven en temperaturen. Daarmee kon ik serieus aan slag. Als student had ik geen geld om duur glas te kopen en zo kwam ik terecht bij Glashandel van der Vlugt. Van hen kreeg ik niet alleen gratis glas. Ze leerden me ook glassnijden. Ik was altijd welkom en heb daar veel leerzame en gezellige uren doorgebracht. Destijds hadden ze nog geen glasoven, maar daar zijn ze tegenwoordig ook in thuis. Martine schreef overigens een geweldig boek over glasbewerken, waar we elke keer weer nuttige informatie uithalen.