OPDRACHT
#25 jarig jubileum #wijkvereniging #cadeau #profburgwijk #Leiden #Burggravenlaan #molecular #Lucas van Leyden Fonds #brons

Mens als onderdeel van…
De mens beseft meer en meer, de invloed van het eigen handelen op het klimaat, natuur en omgeving. De bolvormen zijn geïnspireerd op de schematische weergaven van electronen, atomen en moleculen: op kleine deeltjes. Deeltjes die onderdeel zijn van het leven. Het ene moment in een plant, dan weer in een dier, een mens en soms ook in dingen. Het symboliseert de mens als onderdeel van het kringloopsysteem, maar ook de mens als onderdeel van een familielijn. Het verbeeld de samenhang tussen alle dingen.

Het beeld is gemaakt van gepatineerd brons. De voet van het beeld is gepigmenteerd beton.

Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van de wijkvereniging van de Profburgwijk in Leiden ter ere van het 25 jarig jubileum van de wijkvereniging.
Realisatie is mede mogelijk gemaakt met een bijdragen van het Lucas van Leyden Fonds.
Opdracht was een beeld te maken tot doel heeft de verbanden en de verbondenheid in de wijk te accentueren. De buurtherinneringen, leven en werken van professoren en burgemeesters en wetenschap kan hierbij tot inspiratie dienen.

Inspiratie voor het beeld haalde ik uit de ontmoetingen met wijkbewoners, de wijkmagazines en de boeken die zijn gemaakt over de historie van de wijk.
Bewoners van de Profburgwijk vinden de eigen wijk geweldig. Ze zijn trots er te wonen. Men is ook trots op de rijke historie van de wijk, op het mooie magazine en op de boeken die er zijn gemaakt. Het is een prestigieuze wijk om in te wonen, vroeger al en nu nog steeds. De Rijndijkbuurt is net een wat ander deel van de wijk. Daar wonen veel mensen hun leven lang in de wijk, generatie op generatie. Familie is belangrijk, er wordt wat meer met elkaar geleefd. Dat laatste trekt ook een nieuw soort publiek aan met een internationale achtergrond. In ieder geval in de Rijndijkstraat. Uit de magazines kwam naar voren: de interesse in de ander, de herinneringen aan vroeger en een flink accent op de tuin, het groen en duurzaamheid. De professoren van de straatnaamborden en ook de professoren die in de wijk woonden, hebben veel betekend voor de verschillende soorten wetenschap. Zo vond Jacobus Van t hoff: een manier om molecuulstructuren en samenstellingen weer te geven op een 3 dimensionale. Manier. Dus niet in het vlak. En Hendrik Lorentz ontwikkelden de electronentheorie

Na het eerste onderzoek begon ik het het opschrijven van steekwoorden en gedachten en daarbij schetsen te maken. Ik onderzocht wat wetenschap is en hoe het wordt gedefinieerd. Welke symbolen of iconen er voor veel mensen herkenbaar zijn uit de wetenschap. Ik dacht aan buurtherinneringen, groen en duurzaamheid en hoe dat te verbeelden. De mens als onderdeel van de familie. Historie versus toekomst. Graag wilde ik een beeld maken dat paste bij de wijk, de plek, deze tijd, en wat ook paste binnen mijn eigen beeldende werk.

Vanwege corona is gekozen voor een klein opleverfeestje van direct omwonenden. Er was stralend weer.