rettet den wald

(Fleur: 6 oktober 2021) ‘plantvrouw’ is te zien in de expositie ‘Rettet den Wald’ in museum het Valkhof in Nijmegen. Het is een prachtige tentoonstelling: heel bijzonder vormgegeven met heel uiteenlopende werken. Een aanrader is de rondleiding van Anne Berk gastcurator en initiator van deze expositie de laatste zondag van de maand: 31 oktober en 28 november 2021. 

‘Rettet den Wald’ was een actie van Joseph Beuys in 1971. Een van de eerste kunstenaars die zich inzette voor behoud van de natuur. Elk jaar verdwijnt er een bosgebied zo groot als het Verenigd Koninkrijk. Steeds meer kunstenaars zetten zich in om het tij te keren. Ze rouwen om het lijden van de natuur, en proberen haar te helen. Ze verbinden zich fysiek met het bos en de bomen en transformeren in een bosgeest. Anderen documenteren nauwgezet wat er aan oerwoud en bosgrond wereldwijd verloren gaat, of leggen met een virtuele herschepping van verdwenen oerbossen de vinger op de zere plek: je krijgt de levende natuur niet mee terug.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS: AtelierNL NL, Fleur van den Berg NL, Elza Berzina LV, Joseph Beuys DE, Marinus Boezem NL, Melanie Bonajo NL, Persijn Broersen & Margit Lukács NL, Berlinde De Bruyckere BE, Aron Demetz IT, Helge & Saxana DE, Menno Hiele NL, Eva Jospin FR, Uýra Sodoma BR, Erik Odijk NL, Abel Rodríguez CO, Cecylia Malik PL, Giuseppe Penone IT, Sara Vrugt NL, Chris Watson UK