rondneuzen

(Fleur: 22 april 2020) In deze crisistijd worden op allerlei manieren normen en waarden bijgesteld. Oude verworvenheden zijn niet meer vanzelfsprekend: feestjes, uitgaan, sport, werk, bezoek aan de fysio en tandarts. Een doktersbezoek proberen we te vermijden. Het ziekenhuis moet noodgedwongen ingrepen uitstellen. De tredmolen waar we met zijn allen in liepen is uiteengevallen in verschillende molentjes. In sommigen worden marathons gelopen en anderen zijn tot stilstand gekomen. We hopen dat de crises zo snel mogelijk voorbij is, zodat we met z’n allen die grote tredmolen weer op gang kunnen brengen. Om dat voor elkaar te krijgen wordt in de hele wereld gebruik gemaakt van beschikbare technologische middelen.

Ook in Nederland wil men een ‘contact tracing app’ om het coronavirus te bezweren. Het gevaar daarbij is dat de normen en waarden die men tot nu toe hanteerde ten aanzien van de privacy zullen worden opgerekt in het kader van ‘het grote belang’. Niet geheel denkbeeldig daar het elektronisch patiënten dossier ook werd ingevoerd, ondanks de gaten die erin zaten.

Wat een nog grotere impact zal hebben is de ‘blue tooth tracing’ die momenteel ontwikkeld wordt door onder andere Apple en Google. Het plan is een feature te maken die ingebakken wordt in je smartphone. Dus niet iets waarvoor jij kunt kiezen om dat op je telefoon te zetten en of je het wilt activeren. Privacy deskundige Jaap Henk Hoepman schreef daar een heel interessante blog over. ‘blue tooth tracing’ zal een enorme impact op je privacy hebben. Zo’n feature kan makkelijk worden misbruikt voor allerlei andere doeleinden. Wie bepaalt waar je gegevens wel of niet voor gebruikt zullen worden? Waarin rondgeneusd gaat worden en door wie. Onze privacy is een verworvenheid, één waar we zuinig op moeten zijn, die we op waarde moeten schatten en die we moeten blijven verdedigen.

rondneuzen
De rondneuzen bewegen rond. Ze steken hun neus in zaken waar ze niets mee te maken hebben. Ze zijn mobiel en ze komen overal. De rondneuzen gaan over landen met een dictatuur, over overheden die hun boekje te buiten gaan en over ‘big data’.

Fleur van den Berg, 1999
Techniek: malgesmolten glas (massief)