MOGELIJK GEMAAKT DOOR
De wanderen-app is ontwikkeld dankzij een opdracht en met steun van Wijken voor Kunst Leiden en met de steun van onderstaande partijen. En niet te vergeten de bijdragen van de mensen.
Met augmented reality zie je stippen, iconen en foto’s in je scherm. Hoe dichterbij hoe groter de stip. Ben je er dan wordt het item opgeroepen en hoor en of zie je iets. Je bepaalt zelf waar je heengaat, er zijn geen vast routes. Door kleurverandering van de stip kun je zien of je er al bent geweest.
De wanderen-app is gemaakt voor de Merenwijk van Leiden, Kagerzoom, Strengen, Tengnagel en het publieke deel van de Zwanburgerpolder van Warmond.
De app is te downloaden in de app-store and playstore. Er is ook een mobile webversion daarop werkt de augmented reality niet.
In de app zitten vijf thema’s, je kiest voor een van de thema’s of de mix, dan krijg je alle thema’s.
gevogel:
Zoom in en uit, verander van perspectief en ga op in het gevogel.
Hierin vind je prachtige vogelfoto’s, vogelverhalen, visies op natuurbeheer een en 9 heel vreemde vogels.
beemd:
Ga mee met Beemd: luister, zie, voel, ruik en ontdek de natuur in de wijk.
In dit thema gaat over beleving, eetbare natuur en kleine beestjes.
mensenmoes:
Ga op wereldreis en ontmoet de ander van dichtbij.
Verhalen van mensen over … alles en gedichten op muziek
wisselaar:
Ga van hot naar her met de wisselaar en laat je hersens husselen.
De fantasie, beleving van ruimte en plek en vreemde associaties op de buurten.
zandloper:
Draai mee met de tijd en duik in de geschiedenis.
De historie van het wandergebied, onderduikers, en prachtige metaforische verhalen over de historie van het gebied in de personages van Broek en haar zusje Simontje en vriendinnen Boter en Zwan.
De verhalen en foto’s komen grotendeels uit de wijk. Door op stap te gaan met bijvoorbeeld een vogelaar, bioloog, IVN gids, molenaar, jager en historicus heb ik bijzondere verhalen en informatie verzameld over de wijk. Ik heb gepraat met mensen van andere culturen en hen gevraagd naar herinneringen, geuren, smaak, eten en foto’s. Ook andere mensen zijn op pad gegaan om te verzamelen. De mensen hebben de app gevuld! De theatrale verhalen en muziek zijn door professionals gemaakt.
Het idee voor Wanderen is ontstaan bij het schrijven van een visie op kunst en Cultuur
in de Slaaghwijk / Merenwijk in Leiden in opdracht van Wijken voor Kunst.
Het woord wanderen is een oud Nederlands woord dat in ongebruik is geraakt. De betekenis ervan is gelijk aan het Engelse woord wandering. Het oude Nederlandse woord kent echter een meer betekenissen.
Het betekent: wandelen, lopen, reizen, (rond)zwerven, ronddolen, verkeeren (op een bep. plaats, in een bep. gezelschap of in een bep. toestand), omgaan (met een ander of anderen), zich gedragen, leven, in omloop gaan of zijn van geld, veranderen; veranderlijk, onstandvastig zijn; en wankelen. (Bron: website van het INL, schatkamer van de Nederlandse taal). NB Kunstenaar Mirjam Reeders gebruikte het woord eerder.
WANDEREN heeft als doel mensen te stimuleren op pad te gaan, hun omgeving te (her)ontdekken, nieuwe paden te belopen, de blik te verfrissen en verruimen. De app legt een laagje over de werkelijkheid en laat je anders beleven en zien.
De weg niet kunnen vinden is heel vervelend. Maar verdwalen kan ook leuk zijn! Wanneer je openstaat voor avontuur en geen vast doel hebt, kun je bijzondere dingen ontdekken, mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren.
Door samenwerking met een geweldig team is de app vormgegeven. We hebben we elkaars kwaliteiten versterkt en de energie vergroot. Hieronder de belangrijkste samenwerkingspartners in de realisatie van de app.
Johannes la Poutre van TAB Worldmedia
Johannes heeft de app gebouwd, de bugs gekild en meegedacht om de app nog beter te maken, geheel in lijn met de gedachte achter de app. Het was geweldig dat Johannes enthousiast meeging in voortschrijdende inzichten die weer de nodige aanpassingen vergden in de app.
Pepijn Smit
Theatermaker en schrijver, heeft samen met mij de themakeuze aangescherpt. Hij heeft de theatrale verhalen heeft geschreven voor de app. Hij brengt de straten tot leven en laat de polder dansen. Stemacteurs hebben de verhaallijnen ingesproken. Het was superfijn om met Pepijn te werken, we begrepen elkaar heel goed.
Sanne Fennema van Café Correct
Het was geweldig om samen te werken aan de vormgeving van de app. Kleurkeuze, knoppen en menustructuren in de app. Volgens Sanne zonder er wel een paar knoppen minder: ‘Kill your darlings’. Sanne heeft ook de vormgeving van de wanderen website gemaakt.
Winko Erades van den Berg
Winko was mijn geweldigste stimulator. Zonder zijn support was de app er niet gekomen. Ook is hij de geluidsman van de app. Hij leerde me geluid te editten, zette alles om in juiste formaten, filterde superveel vliegtuiglawaai en maakte de soundscapes voor de broekweg en de rondweg.
Tip 1: Zet locatievoorziening wanderen aan!
Tip 2: Laad je telefoon 100% op!
Tip 3: Tijdens het beluisteren van audio kun je je beeldscherm uitzetten om energie te besparen.
Tip 4: Gebruik oortjes voor maximaal effect. Samen wanderen? Gebruik een audiosplitter. (Van 1 audio-uitgang naar 2 of meer audio-uitgangen)
FOTO’S PROCES, CROWDFUNDING EN KICK-OFF WANDEREN