beeldentuin presenteert

 

(Fleur: 9 september 2020) De beeldentuin presenteert: VAN WRATTENZWIJN TOT LIJNENSPEL. Wat een multitalent achter het hek!

Afgelopen zomer was ik voor het eerst in de beeldentuin in Zwammerdam. Ik kende de tuin niet, terwijl deze maar een half uur rijden is vanuit Leiden. Het bleek een grote charmante en een beetje verwilderde tuin, met veel oude fruitbomen. Het gaf me een gevoel van oudheid en vergane glorie, een tuin waar je van alles in kunt ontdekken. Ik houd daarvan.

Er werd nog naarstig gezocht naar beelden voor de nazomer. Een viertal kunstenaars van Kunstcentrum Haagweg 4 wilde wel met mij exposeren. Zo is de expositie van Wrattenzwijn tot lijnenspel geboren, een expositie met werk van Marjan Waanders, Mary Geradts, Allart Lakke , Petra de Haas en Fleur van den Berg .

Binnen in de galerie staat het Wrattenzwijn, casual opgesteld, zo is het net alsof hij er thuis hoort. Lakke maakte wrattenzwijn tijdens zijn opleiding tot beeldhouwer. Wrattenzwijn is uit fantasie en ambacht geboren. Het originele gipsmodel werd gekoesterd in zijn ouderlijk huis en bereden door zijn nichtjes. Zijn broer liet het beeld op den duur afgieten in brons, waardoor het het zwijn overleefde en zich nu kan reproduceren. Waanders en van den Berg tonen keramische beelden. Hun werk toont verwantschap in thematiek: hoe om te gaan met alle informatie die je via de media tot je krijgt van alle ellende in de wereld. Marjan Waanders onderzocht in haar serie Accidental death/Pompei een manier om zich tot de gruwelijke beelden te verhouden. De beelden zijn te vinden in de bomen van de tuin. Ook deze beelden zijn net als het werk van Lakke verdekt opgesteld, alsof ze er altijd al zijn geweest. De beelden van van den Berg vinden hun oorsprong in ‘La conditione humaine’. Wat is het om mens te zijn in deze tijd. Hoe gaan we om met onze leefwereld? De beelden van van den Berg zijn geïnspireerd op de status van onze aarde en zijn ook zo geplaatst dat ze een relatie aangaan met hun omgeving.
Mary Geradts maakt monumentale sculpturen van florale vormen. De beelden gaan over groei, bloei en verval. De prachtige vormen hebben door het zink een zachte en toch stoere uitstraling. Petra de Haas liet zich inspireren door haar keramieke gargouilles. Ze begon deze na te tekenen op papier. Allengs voelde zij zich steeds vrijer en liet de figuratie los. Ze maakte de stap van 2D naar 3 D resulterend in een spannend vrij lijnenspel van koperen leidingen.

OPENING EXPOSITIE
12 september 15.00 uur buiten.
De expositie loopt tot en met 1 november.
Openingstijden: za & zo van 14-17 uur

In de tuin staan permanent beelden van kunstenaars uit Zimbabwe die zo worden gesteund. Er zijn ook ander exposanten. Kijk op de website van de beeldentuin voor actuele informatie.