de soeppan in mijn hoofd

(Fleur: 15 april 2019) ‘Blog over het creatieve brein’.

Hoe kom je tot een idee voor een beeld?
Wanneer ik mijn eigen creativiteit probeer te visualiseren, stel ik me voor dat er een enorme soeppan in mijn hoofd zit. Een pan gevuld met allerlei ongrijpbare gedachten en ideeën. Van tijd tot tijd blijft er iets hardnekkig bovendrijven. Dat vis ik eruit en daar ga ik dan mee aan de slag. Soms is een idee voor een beeld heel helder in mijn hoofd, maar vaak is het idee vager en moet ik gewoon aan het werk gaan. Al werkend probeer ik er dan grip op te krijgen.  Bij mijzelf kan ik grofweg 3 wegen onderscheiden van waaruit mijn werk ontstaat:
1. Er dient zich een helder ‘kant-en-klaar beeld’ aan in mijn hoofd.
Dat is het makkelijkst en gebeurt het minst vaak.
2. Door te schetsen en te spelen:
Middels schetsen op papier en met klei en middels spelen met materialen of spullen die ik om me heen heb, kom ik tot ideeën. Ook kan ik schetsen in mijn hoofd als ik bijvoorbeeld wandel, fiets of in bed lig.
3. Beelden maken:
Terwijl ik iets aan het maken ben, kom ik een heel ander beeld tegen dat ik kan maken.

Die grofweg 3 geschetste manieren om tot ideeën te komen, werken alleen als de soeppan is gevuld. Hoe zorg je voor de vulling in je soeppan? Daarover een volgende keer meer.